Parohia Schitul Maicilor

Despre puterea pacatului

Imparateasa de o zi

Sotia unui imparat, vazand cata putere avea imparatul, voi sa incece si ea satisfactiile puterii absolute. Incepu demersuri sistematice si bine gandite pe langa sotul ei, rugandu-l sa-i cedeze si ei puterea absoluta numai pentru o zi. S-o faca imparateasa in locul sau. Sa vada cum e. Dupa o zi el isi va relua puterea ca mai inainte. La urma urmei nu era mare lucru!

       Dupa indelungate staruinte si nenumarate acte de lingusire pe langa imparat, acesta consimti si facu publica hotararea sa de a ceda sotiei sale puterea pentru o zi. A doua zi dimineata sotia lui deveni imparateasa, iar el doar sotul ei, fara nici o putere in conducerea tarii.

      Nu mica ii fu mirarea cand, la un moment dat, o auzi pe imparateasa poruncind capeteniei garzilor:

       – Arestati-l pe netrebnicul acesta care v-a fost imparat!

       Ordinele ii fura executate. Dupa ce il vazu arestat si pus in lanturi, porunci din nou:

       – Taiati-i capul de indata. Azi am toata puterea. Si nemaidind el, o voi avea de acum incolo mereu.

       Zadarnic incerca imparatul sa se apere, sa ameninte, sa explice garzilor, sa implore. Imparateasa avea puterea. I se taie capul si ramasese imparateasa pentru totdeauna. Aceasta ca imparatul avusese imprudenta si slabiciunea de a-i preda ei puterea. Crezuse ca o zi nu va fi mult,dar fusese de ajuns ca, avand puterea, ea s-o foloseasca de indata impotriva lui, ca sa puna stapanire pe toate si pentru totdeauna.

       Asa se intampla si cu pacatul caruia ii cedam fie si numai pentru o singura data. E de ajuns sa devina o zi stapan, pentru a prelua el definitiv carma vietii noaste.

1 Comment

  1. Virtual Private Servers

    Schitul Maicilor, un ansamblu minunat proportionat si admirabil amplasat in sit, a fost cladit intre 27 iulie si 1 octombrie 1726, in vremea Voievodului Nicolae Mavrocordat, avand drept ctitora pe Tatiana Hagi Dina – nume purtat si de schit – calugarita sub numele de Timotheia Monahia, sau Kiriaki Schimonahia. Doamna Tatiana Hagi Dina, care fusese in robie la otomani, eliberandu-se, a vrut sa-i multumeasca lui Dumnezeu, construind acest schit.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *